Az európai XR technológiák között 2. helyen választották ki támogatásra a SZTAKI ApertusVR-alapú gyártásoptimalizációs technológiáját

A SZTAKI saját fejlesztésű nyílt forráskódú virtuális valóság szoftverkönyvtárát, az ApertusVR-t felhasználva új gyártásoptimalizációs rendszert fejlesztettünk ki. Az XR4ALL H2020 koordinációs és támogató projekt által kihirdetett pályázati támogatás 2. fázisában a SZTAKI egyedüliként volt sikeres  a közép-kelet-európai térségből, amelyet összesen egész Európából 158 pályázatból a 2. helyen kiválasztva nyerte el.

A SZTAKI által kifejlesztett PREdictor for HUman-RObot COllaboration (PREHUROCO) technológia képes az ember robot együttműködés közben előforduló lehetséges ütközéseket előre jelezni, így növelve a gyártás hatékonyságát.

A kollaboratív robot technológia (COBOT) lehetővé tette, hogy ember és robot egy közös munkatérben dolgozhasson együtt, azonban több szűk keresztmetszet is kialakul ezen technológia alkalmazása során. A biztonsági megállások összegzett ideje is ilyen, amikor a robotkarba épített érzékelő leállítja az előre tervezett mozgást, így késleltetést okoz. A PREHUROCO technológia képes csökkenteni ezen leállások kommulált idejét, így pénzt és időt tud megtakarítani a gyártócégek számára.

Project partners

http://www.hepenix.hu/