May 2019
14–17/05/2019

Idén is saját standdal várjuk az érdeklődőket az Ipar Napjai-n!

 

Világmárkákkal, multinacionális cégekkel, piacvezetőkkel, hazai és külföldi kis- és középvállalatok szolgáltatás-, és termékportfóliójával várja az érdeklődő szakembereket az Ipar Napjai, MACH-TECH kiállítás 2019. május 14-17. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban. A tavalyi nagy sikerre való tekintettel intézetünk idén is saját standdal (D201A) várja a virtuális valóság, a kamera-alapú pulzusmérés, a digitalizáció és gyártásoptimalizálás, az adatelemzés, valamint az Ipar 4.0 stratégiai kihívásai iránt érdeklődőket!

A rendezvény különleges környezetet biztosít új üzleti kapcsolatok kiépítésére, a meglévő kapcsolatok ápolására, a piaci trendek feltérképezésére. A kiállításon szinte minden ipari ágazat jelen lesz, a vállalatok átfogó képet mutatnak egy-egy szakterületről, és a lehető legrészletesebb információkat nyújtják a látogatók szakmai feladatainak megoldásához, miközben a társszakmák trendjeit is bemutatják. Az Ipar Napjai kétévente nemcsak felvonultatja a különböző ágazatok szereplőit, de a szakmai újdonságokat, a költséghatékony ipari megoldásokat és az Ipar 4.0 legújabb „hódításait” is bemutatja.

Idén a rendezvény iránt minden eddiginél nagyobb az érdeklődés: 20 ország több, mint 550 vállalata foglalta le helyét, melyek közül 100 külföldi üzletági szereplő is van. A tajvani, német és osztrák cégek mellett a SZTAKI munkatársai az alábbi változatos tématerületekkel, demokkal képviselik az intézetet.

Ipari virtuális és kiterjesztett valóság - programozói könyvtár

Intézetünk Megosztott Virtuális Valóság Csoportja létrehozott egy új technológiát ApertusVR néven, mely lehetővé teszi a virtuális és kiterjesztett valóság technológiák könnyű és gyors beépítését már létező ipari szoftverekbe. Az ApertusVR ingyenes és nyílt forráskódú programozói könyvtár a Khronos Group által készített OpenXR ipari szabvány hivatalos megvalósítása.

Kamera-alapú pulzusmérés

A modern ipari gyakorlat elvárásainak megfelelően a gépsor mellett dolgozó embert is mindinkább a termelési folyamat részenek kell tekinteni. Ezért, a gyártás monitorozása és a minőségbiztosítás érdekében nemcsak a gyártósor és a termékek fizikai paramétereinek folyamatos mérése szükséges, hanem a gyártósor mellett dolgozó ember figyelmének illetve koncentrációjának a meghatározása is fontos. Az MTA SZTAKI Számítógépes Optikai Érzékelés és Feldolgozás Kutatólaboratóriuma a kiállításon olyan, kamera-alapú méréseket kínál, amelyek ülő munkahelyeken az éppen ott dolgozó emberek pulzusának mérését teszik lehetővé.

Virtuális bejárás digitális térben

ELearning Osztályunk valós terek, speciális környezetek bemutatásához, virtuális bejárásához és interaktív felfedezéséhez készített új szolgáltatást, mely az Ipar Napjai kiállításon is bemutatásra kerül. A bejárandó terekről nagyfelbontású, valós 3D-s és egyben 360 fokos gömbpanoráma képek készülnek. Ezek saját fejlesztésű tartalomszerkesztő rendszerrel kerülnek feldolgozásra és többplatformú (web, mobil, VR) lejátszó felhasználásával érhetők el különböző eszközökön.

ipar


Digitalizáció és gyártásoptimalizálás - anyagáram szimuláció ipari alkalmazása

Az EPIC InnoLabs Kft., az MTA SZTAKI, és a németországi Fraunhofer Kutatóhálózat közös projektvállalata a kiállításon a szimuláció főbb felhasználási területeit, ipari környezetben való alkalmazását, valamint a technológia által megoldott problémákat demonstrálja.

Ipari adatelemzés - valós folyamatok az adatok mögött

Az adatelemzés – ellentétben a közhiedelemmel – alapvetően nem statisztikai mutatók számolgatásáról szól, hanem egy hatékony eszköz az adatok és a folyamatok közötti összefüggések feltárására, megértésére, események előrejelzésére, valamint bonyolult okokozati viszonyok felfedezésére.
A nagy mennyiségben gyűjtött adat önmagában nem garantál minőségi megoldást, hiszen megfelelő tudás és gyakorlat szükséges az adatok hatékony elemzéséhez és értelmezéséhez. Az adatfeldolgozásában rejlő lehetőségek száma végtelen, ezért elengedhetetlen a feldolgozó eszközök, algoritmusok, módszerek megértése, csakúgy mint a vizsgált problématerület alapos ismerete.

Ipar 4.0 - Van stratégiánk?

Az ipari digitalizáció́ gyökeresen átalakítja a vállalatok belső működését, üzleti modelljét és alapvető változásokat indít el a gazdaságban. A vállalatok elsődleges kihívásai között megtaláljuk a termelékenység és a versenyképesség fokozását, melyre a digitalizáció, az Ipar 4.0 szemlélet megvalósítása a válasz. Az Ipar 4.0 készültségi szintet együttesen befolyásolja a vállalati célok és jövőképek rendszere, a termék és a gyártási folyamat, a rendelkezésre álló humán erőforrás és az értékláncban betöltött szerep. Ennek felmérésében, az ebből kialakított stratégia megalkotásában, az indításra váró projektek tartalmának és sorrendjének meghatározásában az EPIC InnoLabs a sikeres osztrák és német módszertanok magyarországi adaptációjával tud segíteni.

Intelligens folyamatoptimalizálás - hatékonyabb termelés

Termelő rendszereinkben bejáratott, megbízható, „észrevétlen” folyamatokra törekszünk, amelyek stabilan „hozzák” az előírt minőséget, hatékonyságot és termelékenységet. Egy jól beállított folyamat kincset ér, mert kiszámíthatóvá teszi a termelés tervezését, a kapacitások lekötését, a munkarendet, a karbantartást, a kibocsájtást, stb. Termelő rendszerünk elindításakor legfőbb cél ezen stabil folyamatok létrehozása. Gyakran ismétlődő gyártási folyamatok esetén ezen beállítási paraméterek alapjaiban határozzák meg vállalatunk termelékenységét és hatékonyságát. Ezzel egyidejűleg érzékeljük, hogy termelési folyamataink komplexek, leírásukhoz számos termelési paramétert kell kézben tartanunk. Továbbá, a termelő rendszer szabályzásához ismernünk kell ezen termelési paraméterek közti összefüggéseket, amelyek a legtöbb esetben nem-lineárisak. A termelési rendszerek paramétereinek nagy száma, a környezetében és a belső összefüggéseiben tapasztalható bizonytalanságok és nemlinearitások felvetik a kérdést, hogy „Optimálisan folyik-e a jelenlegi termelés?”

Robotizált flexibilis palettázó rendszer - valós folyamatok adatokba kódolva

Fejlett robotikai alkalmazások kifejlesztéséhez elengedhetetlen a környezet állapotának érzékelése és visszacsatolása a vezérlésbe. Ezt követeli meg mind a nagy pontosságú műveletek – mint pl. mechanikai szerelés – helyes elvégzése, mind az egyre nagyobb jelentőségű ember-robot kollaboráció. Ugyanakkor alapvető elvárás a robotok magas szintű programozhatósága is (ún. „zero-programming”). Ehhez olyan új, szenzor és CAD alapú geometriai következtetési módszerek alkalmazására van szükség, amelyek képesek a megkövetelt pontosság mellett a valós környezet digitális reprezentációját – digitális hasonmását – hatékonyan
előállítani és karbantartani.

Az ITM - IPAR 4.0 NTPSZ konferenciája a mesterséges intelligencia jegyében

A kiemelt előadók között az MTA SZTAKI részéről jelen lesz Monostori László akadémikus, intézetünk igazgatója, az Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform elnöke; Váncza József,  Mérnöki és Üzleti Intelligencia Kutatólaboratóriumunk és az  Ipar 4.0 NTPSz Stratégiai tervezés munkacsoportjának vezetője; valamint  Kádár Botond, az EPIC InnoLabs Kft, ügyvezető igazgatója.

A részletes kiállítói lista itt, az újdonságok pedig itt találhatóak. A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak a D pavilon 201A szám alatt, de az esemény regisztrációköteles!

Add to calendar 2019-05-14 2019-05-17 UTC Idén is saját standdal várjuk az érdeklődőket az Ipar Napjai-n! Világmárkákkal, multinacionális cégekkel, hazai és külföldi kis- és középvállalatok szolgáltatás-, és termékportfóliójával várja az érdeklődő szakembereket az Ipar Napjai, MACH-TECH kiállítás 2019. május 14-17. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban. A tavalyi nagy sikerre való tekintettel intézetünk idén is saját standdal várja a virtuális valóság, a kamera-alapú pulzusmérés, a digitalizáció és gyártásoptimalizálás, az adatelemzés, valamint az ipar 4.0 stratégiai kihívásai iránt érdeklődőket! - Zoltán Vén ven.zoltan@sztaki.hun-ren.hu

Contact

Email
ven.zoltan@sztaki.hun-ren.hu
Phone
+36 1 279 6139
+36 70 771 6554