Tanulmányi versenyek online lebonyolítását támogatta a SZTAKI

A járványügyi helyzetben sem kellett elmaradnia több tanulmányi verseny döntőjének, mert SZTAKI eLearning Osztályának bevált megoldásával online, tömegesen is lebonyolíthatóak voltak. Támogattuk a 2019/20-as tanévben szervezett:

  • XXX Herman Ottó Kárpát-medencei biológia verseny,
  • XXVIII. Teleki Pál Kárpát-medencei földrajz-földtan verseny,
  • XXVIII. Kaán Károly Országos Természet- és Környezetismereti Verseny

döntőinek lebonyolítását, az online fordulóhoz biztosított módszertani támogatással és informatikai szolgáltatással.

A Magyar Természettudományi Társulat szervezésében a Herman Ottó verseny online döntőjére 2020. november 2-án, a Teleki Pál verseny döntőjére 2020. november 3-án, a "Kaán Károly Országos Természet- és Környezetismereti Versenyért” Alapítvány és a Benkő Gyula Környezet- és Természetvédelmi Oktatóközpont Egyesület közös szervezésében a Kaán Károly verseny döntőjére pedig 2020. november 6-án került sor a SZTAKI eLearning és HBIT Osztályának támogatásával.

A három tanulmányi versenyen összesen négy kategóriában 80-an vetélkedtek a tavasszal megrendezett 1. iskolai/házi és 2. megyei (fővárosi) fordulók után. A szervezők az előkészített online elérhető rendszerekbe a döntősöket előzetesen regisztrálták és a rendszer megismerése céljából korábbi évek feladataiból egy-egy mintacsomagot is összeállítottak a számukra. A versenyzők ezeket használhatták interneten keresztül a rendszer megismeréséhez számítógépen vagy laptopon.

A SZTAKI eLearning Osztály fejlesztőinek módszertani iránymutatásai alapján a tanulmányi versenyek szakmai vezetői több mint 370 db egyszerű (egy- és többválasztós, mondatkiegészítős, stb.) és komplex (térképi alapú párosítós feladatcsoport) feladatot hoztak létre, amelyből aztán a fejlesztők versenyenként egy-egy digitális kérdésbázist alakítottak ki. Ezekből a kérdésbázisokból készültek a versenyző számára az éles tesztsorok.

Az egyes döntők lebonyolítása, a kitöltött feladatlapok áttekintése, értékelése után az eredmények kihirdetése a döntőket követő napokban történt meg. Az emléklapok, oklevelek, díjak és különdíjak versenyenkénti átadására egy később közölt időpontban és módon, a járványhelyzet alakulásától függően kerül majd sor.

Project partners

Magyar Természettudományi Társulat
"Kaán Károly Országos Természet- és Környezetismereti Versenyért” Alapítvány
Benkő Gyula Környezet- és Természetvédelmi Oktatóközpont Egyesület

 

Tanulmányi versenyek