Hírek

A HUN-REN SZTAKI Számítógépes Optikai Érzékelés és Feldolgozás Kutatólaboratóriumának kutatói, Fehér Flóra, Róka Zita, Zarándy Ákos és Földesy Péter, a magyar vezető inkubátorgyártó Medicor Elektronika Kft-vel közösen mutattak be egy újszülöttkori viselkedésfigyelő rendszert a düsseldorfi MEDICA kiállításon.
Lezárult a zMed Zrt. által 2017-ben megkezdett fejlesztési projekt, melynek célja az volt, hogy megkönnyítse az orvosok mindennapjait, a hagyományos CT és MR felvételekből olyan innovatív 3D és AR képeket alkosson egy digitális mozgásrögzítésre alkalmas eszközzel, amelyek segítik a kollaboratív munkát, legyen szó diagnosztikáról, vagy éppen műtéti tervezésről. A projektben a Pécsi Tudományegyetem és a HUN-REN Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (HUN-REN SZTAKI) is részt vett szakmai együttműködő partnerként.
A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH)  az "Eljárás és berendezés minta fluoreszcencia-vizsgálatára"  című  találmányra 2022. december 20-án 231 357 számmal szabadalmat adott. A SZTAKI kutatóinak több éves munkáját önti védett formába a szabadalom.
2021. november 15-én a SZTAKI PhD-hallgatói a tanácsteremben beszámoltak PhD-eredményeikről.
Az Autonóm Rendszerek Nemzeti Laboratórium programjának keretében multikopter drón vezető képzésen vettek részt az ilyen rendszerek biztonságos kezelésének elsajátítása érdekében a SZTAKI Rendszer és Irányításelméleti;  illetve a Számítógépes Optikai Érzékelés és Feldolgozás Kutatólaboratórium munkatársai 2021. október 15-én és november 5-én a Baukoord-Európa Kft. közreműködésével.
Benedek Csaba és Földesy Péter a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, Varga István pedig a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tanára lett.
Sikeresen megvédte Új színes, illetve önreferenciás holografikus képalkotó módszerek című doktori disszertációját Kiss Márton Zsolt, a SZTAKI Számítógépes Optikai Érzékelés és Feldolgozás Kutatólaboratóriumának munkatársa a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Roska Tamás Műszaki és természettudományi Doktori Iskolájában.
Áder János, Magyarország köztársasági elnöke 2021. március 15-én az ELKH SZTAKI két kutatóját, dr. Zarándy Ákost és dr. Vanek Bálintot is állami kitüntetésben részesítette.
Az NKFI Alap támogatásával az EUREKA program keretében 2020.01.01-én elindult a READY2BIM - Planning of the renovation of residential buildings and adaption into the BIM workflow (018-2.1.3-EUREKA-2018-00032.) című, nemzetközi együttműködésben megvalósuló projekt
A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) megadta a "Terahertz tartományban működő szilícium csippen gazdaságosan tömeggyártásban is készíthető mikroantennákat és a mögöttes plazmatranzisztrokat" leíró magyar szabadalmat.
Egy mobiltelefon többféle érzékelővel rendelkezik, melyekkel számos mérést lehet végezni. E mérések eredményeit érdekes alkalmazásokban használhatjuk fel a valós, illetve a virtuális világban. Ezek közül az egyik jelentős alkalmazási terület az egészségügy, illetve az ehhez kapcsolódó fiziológiai mérések. Ennek témájába illik a SZTAKI munkatársai által kidolgozott kamera alapú pulzusmérő rendszer, mely érintés nélkül, egyetlen kamera videóképe alapján képes kiszámolni a kameraképen látható ember vagy állat pulzusát.
Számos kontinensről érkező, több mint 500 részvevővel sikeresen zárult az International Measurement Confederation (IMEKO) immáron XXII. világkonferenciája Angliában, Belfastban, ahol Magyarországot intézetünk munkatársa, Dr. Viharos Zsolt János, az MTA SZTAKI Mérnöki és Üzleti Kutatólaboratóriumának tudományos főmunkatársa képviselte, továbbá Zarándy Ákos kollégánkat, a Számítógépes Optikai Érzékelés és Feldolgozás Kutatólaboratórium vezetőjét az IMEKO tagjává választották.
Virtuális- és kiterjesztett valóság-technológiák, digitális holografikus mikroszkópcsalád, energia-pozitív közvilágítási rendszer, eLearning tartalomfejlesztés, integrált 4D filmelőkészítő rendszer és lézeres távhegesztő robotok. Büszkén jelentjük, hogy hat, az intézetünk falai között fejlesztett terméket is beválasztottak a most megjelent 100 legérdekesebb magyar innováció című kiadványba.
Az EU-Japán együttműködésben megvalósuló H2020 VISION (Validation of Integrated Safety-enhanced Intelligent flight cONtrol) projekt egyik munkacsoportjának célja a biztonság növelése képi információk felhasználásával amely az automatikus leszállító rendszerek (GNSS vagy ILS) részleges vagy teljes kiesése esetén nyújthatnak majd segítséget bajba jutott gépnek.
A Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) Orvosi műszergyártás alprogramjának keretében az orvostechnikai eszközök gyártásában élen járó Medicor Kft. vezetésével, valamint a SOTE és MTA SZTAKI részvételével alakult konzorcium az újszülöttek, különösen a koraszülött csecsemők halálozási arányát csökkentő, életkilátásaiknak javítását szolgáló alap- és alkalmazott kutatások eredményeinek felhasználásával piacképes technológiák megalkotásába kezdett.
A környezetbarát gyártási technológiák folyamatos felülvizsgálata és fejlesztése napjaink kiemelkedően fontos területe. Az MTA SZTAKI konzorciumban elnyert pályázatának keretében a konzorciumvezető Pet-form Kft.-vel és a veszprémi Pannon Egyetemmel egy egyedi műanyag extrudálási, flakonfúvási és címkézési technológia kifejlesztését célozta meg. A projekt eredményeként egy új, innovatív és környezetbarát csomagolóanyag kialakítását vállalták fel.
Intézetünk a korábbi magyar bejelentésére hivatkozva elindította a fluoreszcens-holografikus mikroszkóp nemzetközi szabadalmaztatását. A Számítógépes Optikai Érzékelés és Feldolgozás Kutatólaboratórium több éves kutatómunkájának eredményeképpen létrejövő találmány kombinálja a digitális holografikus és a fluoreszcens mikroszkópiának az előnyeit.
Kizárólag sós vízben oldódó, 3D nyomtatásra alkalmas polimer előállításán dolgoznak a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) által vezetett, intézetünk munkatársaival kiegeszülő konzorcium kutató. A világon egyedülálló anyagot egy drón prototípusának fejlesztésében alkalmazzák majd.
A szokásos évi intézeti gyűlés keretében az MTA SZTAKI vezetősége több kategóriában díjazta legkiválóbb munkatársait. Diákjaink TDk és OTDK sikereinek méltatása mellett átadásra kerültek intézeti-, intézeti ifjúsági-, PhD. fokozat megszerzéséért adott-, publikációs-, public relations-, valamint kutatás szolgálatáért adott oklevelek is.
A 2016 novemberében, az MTA-SZTAKI Számítógépes Optikai Érzékelés és Feldolgozás Kutatólaboratórium és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem együttműködésének eredményeképpen kidolgozott vizuális sebességmérő chip gyártási folyamata lezárult; a napokban a tesztelést is megkezdtük.