Hírek

Az intézet Mérnöki és Üzleti Intelligencia Kutatólaboratóriuma (EMI), illetve a HUN-REN SZTAKI által koordinált Mesterséges Intelligencia Nemzet Laboratórium (MILAB) munkatársai is kiállítottak a Várkert Bazárban tartott, 2024. március 26-i, egésznapos rendezvényen.
Kerepesi Csaba fiatal kutatóként képviselte a HUN-REN-t és a SZTAKI-t a BME TTK szakmai napon, 2024. február 27-én. A workshopon számos érdeklődő hallgatónak beszélt a kutatópálya szépségeiről, izgalmas kutatási témákról és álláslehetőségekről. Bemutatta a kutatócsoportja által fejlesztett fotó-életkor becslő applikációt, amely nagy népszerűségnek örvendett.
2024. február 27-én jelent meg az Aging Cell szakfolyóirat “Alterations of the gut microbiome are associated with epigenetic age acceleration and physical fitness” című cikke, aminek első szerzői helyén Kerepesi Csaba és a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem kutatója, Torma Ferenc osztoznak. A cikk konklúziója szerint az emberi mikrobiom állapota összefüggést mutat az öregedés gyorsaságával.
Az eredmények segíthetnek hatékonyabban előrejelezni az immunterápia mellékhatásait, illetve a terápia hatékonyságát fokozni, amely egyszer talán megoldás lehet a legtöbb ráktípus ellen. A tanulmányban közreműködtek - többek között - a Semmelweis Egyetem, az amerikai Nemzeti Rákkutató Intézet (National Cancer Institute; NCI), a Harvard, a Yale és az Oklahoma egyetem kutatói is.
Az Amerikai Onkológiai Társaság (American Society of Clinical Oncology (ASCO) tudományos folyóiratában, a Journal of Clinical Oncology (JCO) Precision Oncology-ban megjelent tanulmányban – melynek első szerzője Kerepesi Csaba, a HUN-REN SZTAKI Mesterséges Intelligencia Kutatólaboratóriumának tudományos munkatársa – kimutatták, hogy a rák-immunterápia során fellépő autoimmun mellékhatások előfordulása összefügg a tumor immun-mikrokörnyezetével, különösen a tumor mutációk során keletkező új antigének illetve a tumorba behatoló CD8+ T-sejtek számával. Az eredmények segíthetnek az immunterápia mellékhatásait-csökkenteni, illetve a terápia hatékonyságát fokozni. A tanulmányban közreműködtek, többek között, a Semmelweis Egyetem, az amerikai Nemzeti Rákkutató Intézet (National Cancer Institute; NCI), a Harvard, a Yale és az Oklahoma egyetem kutatói is.
Csató László, a Operációkutatás és Döntési Rendszerek Kutatócsoport tudományos munkatársa és Kerepesi Csaba, az Informatikai Kutatólaboratórium kutatója kaptak támogatást.
Erős Antónia tudományos egészségügyi műsorának második, 2023-as évada azzal a kérdéssel foglalkozik, hogy miként élhetünk tovább, az október 18-án este vetített epizód pedig az öregedésórákat és kutatásukat is szerepelteti. Ebből mutattak jeleneteket az esti Híradóban is.
Kerepesi Csaba, a HUN-REN SZTAKI Informatikai Kutatólaboratóriumának tudományos munkatársa régóta foglalkozik öregedésórák alkalmazásával – ezeket a biológiai életkort meghatározni képes mesterséges intelligencia alapú eszközöket hívta segítségül a „Multi-omic rejuvenation and lifespan extension on exposure to youthful circulation” című tanulmány adatainak elemzéséhez is.
Kerepesi Csaba, a SZTAKI Informatikai Kutatólaboratóriumának tudományos munkatársa az öregedéssel kapcsolatos kutatásainak eredményeiről beszél az adásban.

A 45 perces adás meghallgatható ide kattintva.

Kerepesi Csaba legfrissebb kutatásairól itt olvashatnak bővebben.

A Cell Metabolism című tudományos folyóiratban megjelent nemzetközi tanulmány – melynek egyik szerzője Kerepesi Csaba, a SZTAKI Informatikai Kutatólaboratóriumának tudományos munkatársa – eredményei szerint a stressz különböző formáira adott válaszként hirtelen megnő az emberek és egerek biológiai életkora. Ez az öregedés viszont a stresszből való felépülés után visszafordul. A biológiai életkort mesterségesintelligencia-alapú úgynevezett „epigenetikai öregedés órák” mérik.
Az ismeretterjesztő rendezvénysorozat utolsó idei eseményén az öregedés órákról és a látszólag nem öregedő csupasz turkálókról is láthatott előadást a közönség.
2021. november 15-én a SZTAKI PhD-hallgatói a tanácsteremben beszámoltak PhD-eredményeikről.
A Digitális Jólét Program (DJP) saját sátorpavilonnal vett részt az idei, augusztus 10. és 14 között, a Velencei tó partján rendezett, elsősorban fiatalokat, egyetemistákat célzó EFOTT fesztiválon. Az eseményen a SZTAKI kutatói is jelen voltak demonstrációjukkal.

A Győr+ és a Kisalföld is cikket szentelt a SZTAKI és a győri Széchenyi István Egyetem közös kutatócsoportjának, aminek célja a big data eljárások kutatása és alkalmazása.

Magyarországon elsőként szerezte be az ELKH SZTAKI a világ – jelenleg – leggyorsabb és legfejlettebb GPU kommunikációra képes szerverét, a Supermicro 4124GO-NART-t. A neuronhálók tanítására alkalmas célhardver infrastruktúrát a legújabb NVIDIA HGX A100 8 – GPU NVLink megoldással szerelték fel, amelyet mesterséges intelligencia kutatásokra és adatelemzésekre fejlesztettek, segítségével pedig világszínvonalú gépi érzékelési kutatásokat végezhetünk a SZTAKI-ban és a Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratóriumban (MILAB).

Benczúr András, a Mesterséges Intelligencia Nemzeti Labor vezetője és Gáspár Péter, Az Autonóm Rendszerek vezetője válaszolt az Autopro.hu kérdéseire. 

Az interjú elolvasható itt.

A Hexa-X projekt nemzetközi csapatát szolgáltatók, rendszerintegrátorok és kutatóközpontok alkotják: a Nokia vezeti, az Ericsson, a Siemens, az Intel, az Atos, a B-Com, az Orange, a Wings, a Telefonica és Telecom Italia mellett 11 egyetem és kutatóintézet - köztük a SZTAKI - vesz részt benne.
Dr. Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter 2020. szeptember nyolcadikán, a Debreceni Egyetemen bejelentette, hogy elkészült Magyarország Mesterséges Intelligencia (MI) Stratégiája.