Gyártás beágyazott informatikával

Big data, Internet of Things, felhő, Industrie 4.0 – manapság sokat hallható kifejezések. Noha a gyártási folyamatoknak megvannak a maguk hagyományai és szigorú előírásai, a korszerű informatikai eszközök nélkülözhetetlen elemei a fejlődésnek. Intézetünk Mérnöki és Üzleti Intelligencia Kutatólaboratóriumának  tudományos munkatársai, Kádár Botond és Kemény Zsolt izgalmas témákról beszélgetett a Techmonitor   szerkesztőivel.

„... A technológiai fejlődésnek köszönhetően egyre több paramétert tudunk mérni és tárolni. Attól azonban még senki sem lesz okosabb, ha óriási, rendezetlen adattömegek vannak a birtokában. A big data technológia lényege, hogy az ömlesztett adathalmazból – különféle matematikai, illetve mesterséges intelligencia módszerek segítségével – megpróbál korábban nem ismert összefüggéseket keresni.

Ezen összefüggések birtokában a gyártástechnológiai folyamat egyes elemei, illetve a teljes tervezési, gyártási, raktározási és értékesítési hálózat működése javítható, optimalizálható. Mire kell itt gondolni? Ha például egy kedvezőtlen jelenség rendszeresen ismétlődik, a folyamatban résztvevőket fel lehet készíteni annak kiküszöbölésére vagy megfelelő kezelésére. A big data megoldások tehát kitágítják a lehetőségeket, intelligenciát visznek be a folyamatokba, de természetesen továbbra is az ember mondja ki a végső, a döntő szót. ” – fogalmaz Kádár Botond, az MTA SZTAKI tudományos főmunkatársa...

A cikk teljes terjedelemben az alábbi linken olvasható.