Hazai MI-beszállítók: Profitnövelő eszköz

A GyartasTrend riportjában olyan hazai cégek képviselőit kérdezte big data, mesterséges intelligencia (MI), illetve gépi tanulás témájában, akik már ipari vagy gyártói környezetben használják ezeket az új technológiákat. A cikk a SZTAKI-ban zajló kutatásokra és fejlesztésekre is kitér, mellyel kapcsolatban a lap Gyulai Dávid, intézetünk Mérnöki és Üzleti Intelligencia Kutatólaboratóriumának tudományos munkatársának gondolatait is idézi.

"(...) A SZTAKI a 80-as évek óta foglalkozik gépi tanulással és mesterséges intelligenciával, kezdetben főleg folyamatfelügyelet, képfeldolgozás kapcsán. Ez azt jelentette, hogy a különböző technológiai műveletek során – mint a fúrás vagy marás – azt vizsgálták, hogy megfelelő-e a minőség, el fog-e törni a szerszám. „A 2000-es évek végétől nagyon felpörgött a digitalizációs téma, és jó néhány alkalmazási terület lett, mert egyre több adat áll a rendelkezésre, ami engedi kihasználni az MI lehetőségeit” – mutatta be ezt a területüket Gyulai Dávid PhD, az MTA SZTAKI mérnöki és üzletiintelligencia-laboratóriumának tudományos munkatársa. Az MTA SZTAKI és a németországi Fraunhofer Kutatóhálózat közös projektvállalatánál, az EPIC InnoLabs Kft.-nél Gyulai koordinálja az ipari adatelemzési és a gépi tanulással kapcsolatos feladatokat, termelésmenedzsmentet és gyártásszimulációt kutat.

Három kiemelt irányt lát Gyulai ezen a területen: „Ami a leginkább érdekli a vállalatokat, az az, hogy mi történik termelés közben, milyen folyamatok vannak, milyen a gépek hatékonysága, állapota, illetve a rendelés státuszának nyomon követése. Ez egy egyszerű adatelemzési terület, ennek kell az első lépcsőnek lennie a cégeknél. A másik terület már ebből következik: az összefüggések feltárása, hogy lássuk, milyen tényezők befolyásolják a termelést, szeretnék látni, ha egy termék rossz, akkor az miért rossz, fontos, hogy vissza lehessen követni, hogy mi történt a gyártás során. A harmadik nagy terület pedig az előrejelzés, akár karbantartásról, akár készletigényről, akár rendelésmennyiségről legyen szó.” A legtöbb projektjük termelésmenedzsmenthez kapcsolódik. Már olyan adatok is gyűjthetők, amelyekkel a termelési paraméterek, az átfutási idők is könnyen kiszámíthatók a gyártás során, és a technológia lehetővé teszi, hogy ezeket már valós időben lehessen kimutatni. „Termelésirányításhoz kapcsolódó adatelemzéssel foglalkozunk. MES-, ERP-, PLC-rendszerben elérhető adatokat próbálunk úgy feldolgozni, hogy azokból a termelésirányító szakembereknek legyen hasznos információjuk.”

A GyártásTrend cikke az alábbi linken teljes terjedelemben olvasható.