Az „IPAR 4.0. kutatási és innovációs kiválósági központ” MTA SZTAKI GINOP-2.3.2-15-2016-00002 projekt rövid szakmai összefoglalása és a győri IPAR4.0 mintarendszer átadása (SAJTÓKÖZLEMÉNY)

A 2016. nov. 1. – 2020. okt. 31. között zajló „Ipar 4.0 kutatási és innovációs kiválósági központ” projekt erőforrás-hatékony, robusztus termeléstervezési és irányítási rendszerek fejlesztését, kooperatív és adaptív logisztikai hálózatok modelljeinek kialakítását, valamint számítási felhő alapú termelésinformatikai szolgáltatások bevezetését tűzte ki célul. A projekt keretében a győri Széchenyi István Egyetemen megtalálható MTA SZTAKI telephelyén 2017. szeptember 29-én felavatták az I4.0 megoldásokat használó, demonstrációs mini gyártórendszert befogadó kutatólaboratóriumot.

Az „Ipar 4.0 kutatási és innovációs kiválósági központ” projekt az ipar digitalizációjához kapcsolódó kutatási és fejlesztési irányokkal összhangban

  • erőforrás-hatékony, robusztus termeléstervezési és irányítási rendszer fejlesztését,
  • minta smart termelési és logisztikai rendszer megvalósítását,
  • kooperatív és adaptív termelési és logisztikai hálózatok új modelljeinek és működtető rendszerének kifejlesztését,
  • az energia-hatékony és fenntartható gyártás koncepciójának kialakítását,
  • valamint számítási felhő alapú termelésinformatikai szolgáltatások bevezetését tűzte ki célul.

A megoldások a gyártó és logisztikai rendszerek igen jelentős megújulását eredményezhetik a jövőben, ezáltal fokozva a hazai vállalatok versenyképességét. Szem előtt tartva az I4.0-val kapcsolatos trendeket, szoros együttműködésben az MTA SZTAKI által vezetett IPAR 4.0 Nemzeti Technológiai Platform munkájával, a kapcsolódó nemzetközi K+F+I tevékenységbe is integrálódva, olyan világszínvonalú megoldások kifejlesztésére törekszünk, melyek a korszerű informatikai eszköztárnak köszönhetően elérhetővé válnak nem csak nemzetközi nagy-, hanem hazai kis- és középvállalatok számára is.

A projekt résztvevői az Ipar 4.0 Nemzeti Technológia Platform tagjaként jelentős szerepet vállalnak a Nemzetgazdasági Minisztériummal együttműködve a hazai Ipar 4.0 stratégia kidolgozásában. Ugyanakkor a projekt stratégiai célja között szerepel az eredmények egyetemi oktatásban való megjelenítése és a fiatal tehetségek vonzása is. A projekt a GINOP-2.3.2 pályázat támogatásával valósul meg, a támogatás összege közel 1,8 milliárd forint.

A győri Ipar4.0 mintarendszer

Az „Ipar 4.0 kutatási és innovációs kiválósági központ” projekt keretében az MTA SZTAKI győri telephelyén, - mely a Széchenyi Egyetem Új Tudástér épületében található, - 2017. szeptember 29-én felavatták az I4.0 megoldásokat használó, a SZE Járműgyártási Tanszékének demonstrációs mini gyártó- és logisztikai rendszerét befogadó kutatólaboratóriumot. Itt elhelyezésre kerültek a projekt első fázisában beszerzett robotikai, érzékelő és logisztikai eszközök, és kialakították a rendszer teljes számítástechnikai hátterét.

A rendezvényen részt vett az MTA SZTAKI és az SZE vezetése, valamint a kutatásban közreműködő Széchenyi István Egyetem, valamint a BME tanszékek képviselői. A bemutatott első demonstrációkat aznap este az érdeklődők is megtekinthették a Kutatók Éjszakája idei rendezvénysorozat keretében.

Az ünnepélyes nyitórendezvényen a projekt vezetője Váncza József kiemelte, hogy a legújabb technológiákkal felszerelt labor lehetőséget teremet a projektben megfogalmazott, ambiciózus célú kutatások és fejlesztések kivitelezésében. A demonstrációs mini gyártó- és logisztikai rendszer hardver és szoftver elemei folyamatosan fejlődnek majd, az MTA SZTAKI számára mindig is kiemelt cél lesz a kutatást is igénylő alkalmazások fejlesztése és tesztelése. A projekt vezetője hangsúlyozta, hogy projekt célkitűzéseihez ragaszkodva, egy nyílt labor konstrukcióban gondolkoznak, azaz a kialakított rendszerrel, akadémiai-ipari együttműködések keretében, kísérletezési, tesztelési és demonstrációs környezetet biztosítanak a magyar, és ezen belül is hangsúlyosan a Győr környéki ipari vállalatoknak, KKV-nak. A mintarendszert több nyilvános ipari és akadémiai fórumon meghirdették azzal a céllal, hogy megnyissák az ipar és az oktatás számára. Jelenleg is már több ipari céggel dolgoznak együtt konkrét esettanulmányok kidolgozásában.

A projekt tágabb kontextusa:

Az MTA SZTAKI által vezetett konzorcium 2016 novemberében elnyerte a Horizon 2020 Widening Teaming program keretében az EU stratégiai, hét évre szóló támogatását, amely a kiber-fizikai termelési rendszerek kiemelkedő, európai tudásközpontjának létesítésére irányul. A 2017 áprilisában indult EPIC Kiválósági Központ célja az innovációs folyamat felgyorsítása, ipari megoldások létrehozása, magasan kvalifikált szakértők új generációinak kinevelése, valamint többféle iparágaknak hátteret biztosító, fenntartható és versenyképes gyártási ökoszisztéma kialakítása mind hazánkban, mind Európában. Az EPIC Kiválósági Központban az MTA SZTAKI és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem kutatói által kidolgozott alapkutatási eredmények lehető legszélesebb körű felhasználása a Fraunhofer Társaság alkalmazott kutatási intézethálózatával együttműködésben várható. Az „IPAR 4.0. kutatási és innovációs kiválósági központ” GINOP-2.3.2-15-2016-00002 projekt az EPIC Kiválósági Központ létesítéséhez megkövetelt nemzeti támogatás egy részét biztosítja.

További információ:

https://ipar40kutatas.hu/
https://www.i40platform.hu/
https://www.sztaki.hu/

Kapcsolat:

titkarsag@ipar40kutatas.hu
vancza.jozsef@sztaki.mta.hu

Projektpartnerek

Széchenyi István Egyetem, Győr