Kockázati tényezők - a COURAGE projekt kiállítása a FUGA-ban

Kockázati tényezők címmel kiállítás nyílt a FUGA-ban, amely az államszocializmus időszaka alatti kulturális ellenállás emlékeit veszi sorra, jól és kevéssé ismert hazai és közép-kelet-európai archívumok anyagából válogatva. A kiállítás a COURAGE H2020 projekt keretében valósul meg, melyben a SZTAKI Elosztott Rendszerek Osztálya az elérhető gyűjteményekből épít Linked Data alapon egy nyilvánosan böngészhető adatbázist az utókor és a kutatók számára.

Börtönből kicsempészett versek, gyufásskatulya méretű illegális könyvek, másolt, hangalámondásos videókazetták „nyugati” filmekkel, egyetemi szamizdatok, punk magazinok, kommunák, lakásszínházak és titkosrendőrségi akták – a Kockázati Tényezők kiállítás az államszocializmus időszaka alatti kulturális ellenállás emlékeit veszi sorra, hogy történelmi emlékezetről, szabadságról, szolidaritásról, az ellenállás egyéni és közösségi lehetőségeiről gondolkodjon. A kiállítás jól és alig ismert hazai és közép-kelet-európai archívumok anyagából válogat, és a gyűjtemények kialakulását, létrejöttük célját, társadalmi és politikai környezetüket állítja a középpontba.

A kiállítás a COURAGE – kulturális ellenállás: az ellenzékiség öröksége az egykori szocialista országokban című projekt keretében valósult meg. A COURAGE hároméves nemzetközi kutatóprogramot (2016—2019) a Horizont 2020, az Európai Unió Kutatási és Innovációs Keretprogramja támogatja a 692919. számú támogatási szerződés keretében.

Bővebb információ itt. Minden érdeklődőt szeretettel várunk a kiállításon!

Kassák Club, Dance House of Sebő Ensemble, Budapest, 1976