3D nyomtatott robotkart építettek a SZTAKI fejlesztői és kutatói

Négyrészes videósorozat készült a SZTAKI Mérnöki és Üzleti Intelligencia Kutatólaboratóriumának munkatársai által épített, 3D-nyomtatott robotkarról. Az elsősorban oktatási célra fejlesztett robotkar a SZTAKI SmartFactory laborjában talált otthonra.

A robotkart Abai Kristóf (rendszerfejlesztő mérnök), Keszthelyi Zsóka (szoftverfejlesztő) és Beregi Richárd (kutatómérnök) készítették, a videósorozat is az ő munkájukat és a fejlesztéslépéseit részletezi. Az első részben a már összeszerelt robotkar előtt beszélnek arról, miért pont egy 3D-nyomtatott robot előállítását tűzték ki célul, illetve milyen kihívásokkal, problémákkal szembesültek és hogyan oldották meg ezeket.

A második részben a robot megfogóját szerelik össze, ami apró, 3D-nyomtatott alkatrészekből és csavarokból áll. Ezt követi a vezetékezésről és a kar – egyébként szintén egytől egyig nyomtatott – alkatrészeinek összeállításáról szóló harmadik rész, majd a negyedik, záróepizód, amiben a már funkciókész robotkar működtetése és SmartFactory rendszerben elfoglalt szerepköre a téma.

A sorozatban szó esik arról, mennyire bonyolult egy robotkar előállítása, illetve miért nem biztos, hogy egy ingyenesen elérhető tervrajz minden elvárásnak eleget tud tenni. De kiderül az is, mennyibe kerül a 3D-nyomtatott robotkar, mi mindenre jó, mik a korlátjai és miért pont ezzel a viszonylag új gyártási eljárással készült.

A kutatók publikálni is fognak a robotról.