Miniszterelnöki látogatás Japánban: új nukleáris energetikai és irányítástechnikai tárgyalások az NICT és a SZTAKI között

Orbán Viktor a Japán kormány meghívására  hivatalos látogatást tett Tokió ba, ahol többek között  Akihito császárral és  Abe Sindzó kormányfővel tárgyalt a két ország közti gazdasági együttműködés elősegítéséről.

A kormányfőt a nemzetközi fórumra kísérő 61 fős üzletember delegáció főként a járműipar, az ict, az élelmiszer- és boripar, illetve a gép- és fémipar területéről érkezett, hogy kétoldalú gazdasági kapcsoaltokat építsenek a távol-keleti szigetországgal. A miniszterelnököt kísérő üzletemberek összesen 55 cég képviseletében tárgyalnak hosszú távú kereskedelmi és gazdasági célokról japán partnereikkel. Intézetünket  Bokor József akadémikus képviselte, aki a nukleáris energetika és irányítástechnikai rendszerek témakörében hosszútávú K+F együttműködés kialakítását kezdeményezte, illetve megerősítette a SZTAKI és  NICT  ( National Institute of Information and Communications Technology ) közti infokommunikációs együttműködést.


Közép- és Kelet-Európában Magyarország Japán legnagyobb import partnere, export tekintetében pedig Lengyelországot követően a második. A Magyar Nemzeti Bank adatbázisa alapján 2012-ben, a japán külföldi közvetlen beruházások állománya 722 millió euró volt, ami a teljes FDI állomány közel 1%-át tette ki. Ezzel Japán a 11-12-ik legnagyobb külföldi tőkeberuházó Magyarországon.