Elosztott Rendszerek Osztály

 
1111 Budapest, Lágymányosi u. 11.
Szoba
L 309
 
 

Az MTA SZTAKI Elosztott Rendszerek Osztály (MTA SZTAKI DSD) informatikai felfedező- és alkalmazott kutatási, fejlesztési és szolgáltatási tevékenységei az osztály megalapításával, 1994-ben kezdődtek és a következő szakterületeket ölelik fel: elosztott és pervazív rendszerek, felhő (cloud) számítástechnika, csoportszoftverek, CSCW (Computer Supported Cooperative Work), digitális könyvtárak és archívumok, World Wide Web szolgáltatások és alkalmazások, szemantikus web, mindezek desktop és nomadikus platformokon.

Az MTA SZTAKI DSD tevékenységei közé tartoznak továbbá a rugalmas üzleti és szolgáltatási modellek létrehozására irányuló kutatások és fejlesztések is, mely révén az MTA SZTAKI DSD osztály a legfejlettebb tudástechnológiákat kínálja a vállalkozások belső és egymás közötti együttműködése integrált számítástechnikai hátterének radikális megújítása érdekében. Fejlesztéseink során a gyártó és platform-függetlenség biztosítása, az információ- és tartalommegosztás, -továbbítás és -tárolás számítástechnikai hátterének megteremtése, az együttműködési és operációs feladatok, illetve végrehajtási formák valamint a munkafolyamatok (workflow) meghatározása az elsődleges feladatunk.


Napjaink kihívásaihoz igazodva fontos aktuális feladatunknak tekintjük a digitális könyvtári rendszerek és e-Science szolgáltatások kutatási és fejlesztési feladataiban való részvételt mind módszertani, mind technológiai és alkalmazási területeken, hasonlóképpen a speciális szaktudást és különleges halózat-technológiai know-how-t igénylő krízismenedzsment témakörben végzett tevékenységünkhöz.

Legfontosabb kutatási területeink

 • szemantikus web architektúrák, platformok, módszerek és eszközök, Linked Open Data,
 • köztesréteg (middleware) szoftverek (SOA, Grid, cloud és P2P alapú rendszerek),
 • webszolgáltatások, webszolgáltatások komponálása,
 • felhő (cloud) alapú rendszerek, federáció, SLA és skálázás kutatás,
 • hálózati csoportkiszolgálás paradigmatikus és architekturális kérdései,
 • csoportszoftver alkalmazások,
 • jelenlét információ (context awareness) kezelés,
 • pervazív rendszerek, architektúra és szolgáltatás adaptáció kutatás,
 • mobil P2P rendszerek, emergens interoperabilitás kutatások,
 • digitális archívumok, hosszú távú digitális megőrzés,
 • projekt menedzsment rendszerek, munkafolyamat (workflow) rendszerek, munkatáblák (whiteboards),
 • fórumok, szavazási, értékelési és csoportos ajánlattételi rendszerek architekturális, funkcionális és felhasználói felületeket érintő kérdéskörei

Kiemelkedő eredményeink

Az MTA SZTAKI DSD osztály a fenti területeken új, felfedező kutatási eredményeken alapuló, prototípus rendszereket, alkalmazásokat és hálózati szolgáltatásokat, valamint átfogó megoldásokat fejleszt. A kutatások és fejlesztések túlnyomórészt az EU által támogatott nemzetközi konzorciális projektek keretében folynak, ugyanakkor az osztály konkrét iparvállalati megbízások keretében összetett, műszaki-tudományos kihívásokkal teli problémákra konkrét megoldásokat is szállít.

Az iparvállalatok részére végzett közvetlen kutatási és fejlesztési feladataink közül kiemelkedő a RICOH (Japán) megbízásából indított számítógéppel támogatott kollaborációs platform (CSCW) felfedező-, és alkalmazott kutatási projekt, melyben új kollaborációs paradigma alapján megvalósított rendszerben kontextus-tudatos információkezelés révén integrálásra kerültek többek között elektronikus levélkezelési, tartalomkezelési (CMS), tárgyalás támogatási, agilis taszk-kezelő rendszer-funkciók.

Az EADS Space Transportation (Franciaország) vállalat számára elosztott totális rendszermonitorozási technológiát fejlesztettünk ki. A Magyar Telekom részére tárgyalás támogatási (fórum)rendszert hoztunk létre.

Az MTA SZTAKI DSD osztály speciális sajátossága az, hogy a különféle nemzetközi és hazai projektekben létrehozott/elsajátított tudás, know-how, kutatás-fejlesztési tevékenység konkért hazai társadalmi hasznosításaképpen nyílt, hálózati közszolgáltatásokat fejleszt és üzemeltet az idegennyelvű online szótárak, a plágiumkeresés, a kulturális javak keresése, az online szavazás, és egyéb, az e-Science területébe tartozó témakörökben. A szolgáltatások közül kimelkedik az ország leglátogatottabb online szótárszolgáltatása a SZTAKISzótár és az egyedülálló KOPI plágiumkereső szolgáltatás.

Termékeink / szolgáltatásaink

Laborismertető
Bemutatkozó videó

Vezető

dr.
osztályvezető
 

Secretary

projektmenedzser