A HUN-REN SZTAKI-ban zajlott az AIDPATH projekt konzorciumi találkozója

A 2023. szeptember 28. és 29. között tartott, kétnapos rendezvény során a Horizon 2020 keretből finanszírozott AIDPATH (Artificial Intelligence-driven, Decentralized Production for Advanced Therapies in the Hospital) projekt kutatói gyűltek össze, hogy a közös munka kétéves évfordulóján szakmai előadások és egyeztetések folyamán összegezzék és elemezzék az eddigi eredményeket.

Az AIDPATH (Artificial Intelligence-driven, Decentralized Production for Advanced Therapies in the Hospital) nevű EU H2020 konzorcium célja a következő generációs, személyre szabott gyógyítás támogatása Európa kórházaiban, a mesterséges intelligencia eszközeivel. A kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenység tárgya az ún. CAR-T sejtterápia, ami a hematológia és az onkológia területén már bevált, és a jövőben várhatóan fertőzéses, illetve autoimmun betegségek kezelésére is alkalmazni fogják.

A 4 éves futamidejű AIDPATH-projektben a SZTAKI-t a Mérnöki és Üzleti Intelligencia Kutatólaboratórium (EMI – Research Laboratory on Engineering & Management Intelligence) képviseli. A sikeres H2020-pályázat közvetlen előzménye egy olyan kétoldalú, őssejtek előállítására irányuló orvosi-informatikai kutatás volt, amelyet a konzorciumvezető német intézet és a SZTAKI EMI labor folytatott a SZTAKI által vezetett EPIC Európai Termelésinformatikai és Termelésirányítási Kiválósági Központ keretében.Az AIDPATH-projekt hazai vezetője Dr. Kis Tamás, a SZTAKI tudományos tanácsadója.