A HUN-REN SZTAKI DSD közreműködésével útjára indult digitális mű is megjelent a PATRON 2023 művészeti kiállításon

A HUN-REN SZTAKI Elosztott Rendszerek Osztálya (DSD) indulásakor, a 90-es években aktív közreműködést vállalt számos digitális művészeti projekt létrejöttében.  A webtechnológiákkal való kísérletezés során került kapcsolatba a DSD számos művésszel, akik a virtuális térben is meg kívántak jelenni. Ötleteket hozva, hogy mit akarnak láttatni, a DSD a műszaki hátteret és a szoftverfejlesztést biztosította, hogyan valósíthatók meg technikailag a művészek elképzelései. Ebből az időszakból maradt fenn az Éjjeli Őrjárat, ahol a művészeti hálófolyóirathoz önállóan kapcsolódtak egyedi net art művek is.

Egyik korai együttműködő partnerünk Sárosi Anita, akinek Szörényi Beatrixszal közös KIRAKAT/ART WINDOW köztéri képzőművészeti projektje egy 1 éves kiállítássorozat (2000-2002) volt: 12 installáció egy használaton kívüli kirakatban Budapesten, valamint 12 interaktív netart oldal. Ezek az oldalak még most is elérhetőek a KIRAKAT GALÉRIA weboldalon, mely immár 23 éve tekinthető meg a HUN-REN SZTAKI Elosztott Rendszerek Osztály (DSD) művészeti webes kollekciójának részeként.

Az ART WINDOW CD-ROM elnyerte a Mediawave Fesztivál Kreatív Díját, számos kiállításon és médiaművészeti rendezvényen bemutatásra került, emellett neves intézmények gyűjteményében is megtalálható, kutatható, köztük a németországi karlsruhei Művészeti és Médiatechnológiai Központban (ZKM), a C3 Videoarchívum és Médiaművészeti Gyűjteményében Budapesten. A CD-ROM a PATRON 2023 - karácsonyi kiállítás és műtárgyvásáron elérhető.